Vyhledávání

Pacov odstartoval sedmidílný motokrosový šampionát 2011

 "Očima Evžena Zadražila" - Pacov 8.5.2011
Tak to konečně začalo! Sice zhruba s měsíčním zpožděním, ale přeci jen! Mám tím samozřejmě na mysli nejprestižnější motokrosový seriál u nás, tedy Mezinárodní mistrovství ČR.


Po sobotní přejímce to však v Pacově nevypadalo úplně růžově. Počty přihlášených nasvědčovaly slabší jezdeckou účast, zklamání přinesla nejen zpravidla nejpočetněji obsazená třída MX2, ale i třída Veterán. Naštěstí se několik jezdců přihlásilo ještě v neděli ráno a tak i když nebyly zdaleka dosaženy počty přihlášených z loňska, bylo v konečném důsledku podstatné, že byl v odpoledních rozjížďkách ve všech třech třídách startovní rošt plný.

Ale toť jediné z té stinné stránky. Zřejmě to souviselo s letošními změnami v pravidlech, zejména pak v oblasti odměňování jezdců, v případě Veteránů spíše neodměňování. Ale protože se těmi důvody, proč tomu tak je, zabývali již jiní a jinde, pojďme se věnovat samotnému pacovskému závodu.

Sluníčko svítilo hned od rána, trať byla vzorně připravena, kropení optimálně zajištěno, vše běželo zcela přesně dle časového harmonogramu, ozvučení parádní, stánky s občerstvením na každém rohu a bez větších front a tak není divu, že se během celého dne zaplňoval areál pacovského Propadu spokojenými diváky. Pořadatelé jich napočítali stejně jako loni, což znamená bezmála 5000, což je úctyhodné číslo! A před takovouto skvělou diváckou kulisou se pak jezdcům logicky lépe podávají výborné výkony.

Letos začíná pořadí jízd třídou Veterán. Zde chyběl úřadující Mistr ČR Miroslav Kučírek, který již ukončil svou bohatou závodní kariéru. Hozenou rukavici tak chytil Jan Mrázek, který bez problémů vyhrál obě jízdy. S mírným odstupem si podobně neohroženě počínal po roční pauze také Roman Heinrich na druhé pozici. Bojovalo se tedy až o třetí místo. Takže obdobný model jako loni. A že umí Veteráni makat až do šachovnice a navíc s pořádnou vervou předvedl Petr Dokoupil, když na cílové čáře nekompromisně vytlačil nejen ze třetího místa, ale i ze sedla motocyklu svého soupeře Miloše Buřivala. Ten bohužel otřesen po pádu do druhé jízdy již nenastoupil a tak Petr obhájil třetí příčku bez vážnějších komplikací. Pořadí na stupních vítězů v této třídě bylo tedy jasné, nicméně nutno pochválit i další jezdce této kategorie, se kterými se bude jistě muset během sezóny počítat - kromě již zmíněného Miloše Buřivala například s Romanem Skalkou, Dušanem Tichým či se stálicí tohoto startovního pole Miroslavem Štaudem, který se jinak stal vítězem zvlášť bodované třídy nad 50 let.

Vysoké tempo pak přinesla třída MX2. Zde obhajuje titul přední jezdec francouzského mistrovství Florent Richier. Na holeshotové čáře první jízdy sice celkem drsně vytlačil Rakušana Christopha Heinze, nicméně od té doby prokazoval po většinu závodu své nesporné kvality - vodil celé startovní pole, až by se dalo říci, že chvílemi usínal na vavřínech. Letos hodně rychlý Maďar Bence Szvoboda ho totiž v polovině první jízdy dokonce na chvilku předjel, pak se ale Florent opět dostal do rychlého tempa, vytvořil si potřebný drobný náskok a zaslouženě zvítězil. Ve druhé rozjížďce byl pak Florent opět stíhán Bencem. Tomu ale hned v první polovině jízdy bohužel upadla řadící páka, jízdu nedokončil a tak se o zbylé vavříny vedl lítý boj mezi Sukupem, Špičákem a Kulhavým. Přes všechny se ale nakonec prokousal Tomáš Šimko a bral tak zaslouženě stříbro. V celkovém pořadí po prvním závodě však náleží druhá příčka Marku Sukupovi a třetí místo pak při bodové shodě Josefu Kulhavému. Tomáš Šimko si kvůli horší první jízdě odváží medaili bramborovou. Když pominu letošní absenci Františka Smoly, který žije v USA a Rakušana Ringhofera, který mezitím pověsil motokros na hřebík, nedostálo čelo této třídy oproti loňskému roku žádných převratných změn.

Obdobná situace však vládne i ve třídě OPEN. Za poměrně dominantním Maďarem Kornélem Némethem sváděli krásné souboje stálice českého motokrosového nebe Čepelák, Bartoš, Žerava, Kadleček a spol. Je tu však přeci jen jeden mladší borec, který dokázal všechny předjet, v jízdě druhé dokonce i vedoucího Németha! Ano, řeč je o Martinu Michkovi, průběžně třetím muži MS třídy MX3, který si v Pacově spravil chuť po loňských dvou technických výpadcích a celkově skončil druhý jen dva body za Némethem. Podobnou stíhací jízdu předvedl ve druhé rozjížďce i Jiří Čepelák, který si z Pacova odváží celkové třetí místo. Za zmínku stojí i jeho výborný výkon v jízdě první, kdy se dokonce objevil tři kola na čele před Némethem.

Ten mu to pak ale vrátil, což učinilo tento závod hodně zajímavým. Výborně v Pacově zajel i celkově čtvrtý Petr Bartoš. Kdyby se mu v první jízdě neskřípla gumička na páčce přední brzy, kvůli čemuž dvakrát spadl a musel pak dotahovat až z poloviny startovního pole, kdo ví, jak by to všechno bylo. Ve druhé jízdě se výborně rozjel i Slovák Martin Kohút, předloňský Mistr ČR ve třídě MX2. Zpočátku dokonce osm kol vodil celé startovní pole, pak se na něm ale projevila loňská celoroční pauza, došly síly a následoval propad na třetí místo. Své kvality předvedl i Honza Brabec, který se po vyhraném holeshotu druhé jízdy poměrně dlouho držel druhý za Kohútem. Honza intenzivně trénuje a jasně naznačil, že i s ním se letos musí počítat. Velkou smůlou bylo odstoupení současného lídra MS třídy MX3, Francouze Milko Potiska v první jízdě. Ten bohužel musel kvůli prasklé lícní kosti své pacovské počínání ukončit a pochopitelně se neobjevil ani v jízdě druhé. Nicméně zbývajících závodů českého šampionátu se určitě zúčastní.

Za necelý měsíc nás čeká druhý závod seriálu v Petrovicích u Karviné, který se pojede v neděli 5. června. Budeme si přát, aby byl startovní rošt zaplněn ve všech třídách i tam!


TELEVIZNÍ VYSÍLÁNÍ - MOTOKROS PACOV“
Česká televize bude vysílat ze závodu „LR COSMETIC / ADOS CUP 2011“ - MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČR MOTOKROS TŘÍD MX2/MX3-OPEN/VETERÁN v Pacově:


1. SAMOSTATNÝ ZÁZNAM - „ÚTERÝ 10.5.2011 ve 21.30 hodin“
v rozsahu 40 minut na sportovním kanálu ČT4

A pro ty, co to večer nestihnou je připravena
REPRÍZA 1 - STŘEDA 11.5.2011 v 8.25 hod.
REPRZÍZA 2 - ÚTERÝ 17.5.2011 v 5.25 hod.

2. REPORTÁŽ - „ÚTERÝ 10.5.2011 ve 23.15 hodin“
v pořadu SVĚT MOTORŮ na sportovním kanálu ČT4
REPRÍZA - STŘEDA 11.5.2011 v 7.30 hod.





Evžen Zadražil
Tiskový mluvčí závodu
www.motosportchynov.cz
http://www.moto-cross.cz/  

 

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu