Vyhledávání

Ve Štikovské rokli v sobotu odstartuje motokrosový Materia Cup 2011

Ve Štikovské rokli v sobotu odstartuje motokrosový Materia Cup 2011

Nová Paka. Ve Štikovské rokli startuje motokrosový Materia Cup 2011

Od soboty 9. dubna opět ožije Štikovská rokle na okraji Nové Paky. Na vedlejší, ovšem neméně technicky náročné trati, se uskuteční motokrosový přebor jezdců SMS Pardubice nazvaný Materia Cup 2011. A podle slov jednoho z hlavních organizátorů a zároveň ředitele závodu Marka Hamana budou tyto závody určitě stát za podívanou. Podle předběžných informací se zúčastní více jak dvě stě závodníků v deseti kategoriích.

Představí se například třídy Hobby Open, MX2 nebo Veteran (bývalí úspěšní motokrosoví závodníci). Takto vysoký počet představuje pro pořadatele vysoký stupeň náročnosti příprav i samotného průběhu závodu. Proto bude tento závod zajišťovat téměř sedmdesát pořadatelů, činovníků a dalších nezbytných osob. Svůj podíl na uspořádání závodů mají také firmy Vaja, Aquaplyn, Pila Wolf, Postolka, Nadoz, firmy Kobr, Šmíd. K2, Motul, DS Stuchlík, Obis, Sklep Art nebo Pivovar Nová Paka.

Početné startovní pole si také vyžádalo brzký začátek, a tak volné tréninkové jízdy proběhnou již od půl osmé ráno. Při hladkém průběhu by měly od jedenácti hodin začít závodní jízdy. Jezdce každé kategorie čekají dvě. Závodit se tak bude do zhruba sedmnácti hodin. Bezprostředně poté, až jury schválí platnost výsledků, dojde ke slavnostnímu vyhlášení nejlepších jednotlivců.

Pamětníci motokrosů v Nové Pace vědí, že tento sport zde začínal již v padesátých letech na zcela jiné trati v blízkosti dnešního fotbalového stadionu. V rokli se začalo závodit počátkem let šedesátých a závody zde postoupily od oblastního charakteru až po M ČSSR. Snad ještě populárnějšími se staly špičkově obsazené Televizní motokrosy v čele s jezdci Válkem, Faltou, Hameršmídem, Baborovským, Churavým či Velkým a také mezinárodní setkání motokrosy, kde vedle nejlepších českých jezdců závodili například Ovčinikov, Mojsejev nebo Hoope.
Travnatohlinitá trať, která měří 1650 metrů (minimální šířka trati je šest metrů) a je na ní mnoho zajímavých skoků a „lavic“, je opět vzorně připravena pro vrcholný závod.
Mezi účastníky závodů nechybí také novopačtí zástupci a jezdci z blízkého okolí. Diváci tak budou moci zafandit Petru a Dominiku Grofovým, Jiřímu Hendrychovi, Štěpánu Postolkovi, Lukáši Dulebovi. V kategorii Open se z české špičky představí Michal Votroubek a Vítězslav Marek.

Dobrá zpráva pro diváky je, že vstupné činí pouhých 50 Kč a děti do patnácti let v doprovodu rodiče mají vstup zdarma. Motokrosový přebor pokračuje týden po novopackých závodech v Trutnově.


Foto: Při motokrosových závodech není nouze o zajímavé okamžiky (foto pořadatelů - Pavel Chymek)
P. Vydra

 

Fotogalerie

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu