Vyhledávání

Autosalon Brno 2011 a konference BRNOSAFETY 2011

 V. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ KONFERENCE BRNOSAFETY NA AUTOSALONU BRNO 2011

Již pět let společnost Veletrhy Brno a.s. vytváří odborníkům na problematiku bezpečnosti silniční dopravy příznivé podmínky pro jejich každoroční setkávání a nabízí jim své prostory pro výměnu nových poznatků a zkušeností, aby mohli společně při těchto pravidelných setkáváních hledat další možnosti a nové impulsy pro dosažení cíle, kterým je soustavné zvyšování bezpečnosti silničního provozu.

Proto byl uspořádán letos již V. ročník konference BRNOSAFETY 2011, který se konal ve dnech 2.-3. června 2011. Příspěvky, které zazněly v průběhu konference BRNOSAFETY 2011 se zabývaly především nehodovostí na pozemních komunikacích, jejími příčinami, dále oblastí dopravní infrastruktury z pohledu zvyšování bezpečnosti silniční dopravy, systémy pro bezpečnější vozidla a programy prevence a dopravní výchovy v České republice a v zahraničí.


Na konferenci BRNOSAFETY celkem zaznělo okolo dvaceti odborných příspěvků. Bohužel, některé přednesené příspěvky velmi zneklidnily zúčastněné odborníky. Česká republika se propadá v žebříčku nehodovosti zemí EU stále více k jeho konci. Na tento neuspokojivý stav poukázal mj. ve svém příspěvku ředitel dopravní služby policejního prezídia Policie České republiky plk. Leoš Tržil. Ing. Leoš Nekula ze společnosti Měření PVV se zabýval krajně nevyhovujícím stavem povrchu vozovek z hlediska jejich adhezních vlastností. Upozornil na výstupy testovacích měření, které dokazují, že ani nově budovaná infrastruktura v určitých úsecích nesplňuje požadavky na drsnost povrchu vozovek. Stav krytu některých vozovek se provozem navíc rychle zhoršuje, a to tak, že pohyb vozidla v létě, dokonce i za sucha, připomíná jízdu na náledí.

V dalším příspěvku předseda sdružení Inovace v dopravě Ing. Ivan Fencl představil zásady programu OSN dekády aktivit pro zvyšování bezpečnosti silničního provozu a připomenul další významné mezinárodní kampaně koordinované Evropskou komisí, WHO nebo FIA, které upozorňují širokou veřejnost na závažné důsledky způsobované dopravními nehodami. Ing. Vojtěch Mynář se zmínil o velkém zájmu českých a moravských měst na jejich zapojení do Evropské charty bezpečnosti silničního provozu. Většina konferenčních příspěvků a prezentací byla publikována v el. sborníku, který bude možné objednat prostřednictvím stránek konference www.brnosafety.cz .

Aby důležité informace směřující ke zvýšení bezpečnosti silniční dopravy byly následně přenášeny směrem k veřejnosti v přístupné formě a pravidelně, rozhodla se společnost Veletrhy Brno, společně s oddělením BESIP Ministerstva dopravy a se sdružením Inovace v dopravě, vyhlásit cenu BRNOSAFETY MEDIAPRIX. Touto cenou bude od letoška odměněna každý rok mediální společnost, která se tématu bezpečnost silniční dopravy ve svých článcích nebo pořadech věnovala nejčastěji. Letošní ocenění I. ročníku této soutěže získal z rukou plk. Tržila časopis Auto motor a sport vydávaný společnosti Motor-presse Bohemia s.r.o.

Konferenci BRNOSAFETY každoročně připravuje sdružení Inovace v dopravě společně s Policií ČR, dále s oddělením BESIP Ministerstva dopravy a s Veletrhy Brno v rámci odborného doprovodného programu veletrhu AUTOSALON BRNO 2011. Příprava a pořádání konference BRNOSAFETY spadá do aktivit spol. Veletrhy Brno a.s., které souvisejí s jejím zapojením do mezinárodního programu Evropská charta bezpečnosti silničního provozu (European Road Safety Charter).

Nad pořádáním konference převzalo, již jako tradičně, záštitu Ministerstvo dopravy České republiky a dále pak statutární město Brno. Patronem konference bylo odd. BESIP MD ČR.

Na závěr této rok od roku stále významnější akce účastníci konferenčního jednání přijali navržené závěry a zavázali se tyto závěry prosazovat ve své každodenní činnosti pro docílení vyšší bezpečnosti provozu na silnicích nejen na území České republiky, ale i v zahraničí. Podrobněji viz webové strányk konference BRNOSAFETY.

V neposlední řadě je nutné také zmínit, že pořadatelé V. ročníku konference BRNOSAFETY 2011 byli potěšeni letošním rekordním počtem účastníků z České republiky, Slovenské republiky a z Německa.

Brno, 8.6.2011

Zpracoval. Ivan Fencl

 

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu