Vyhledávání

ČD Cargo podepsalo po měsících vyjednávání kolektivní smlouvu pro rok 2012.

ČD Cargo podepsalo podnikovou kolektivní smlouvu pro rok 2012.

Po více než dvou měsících náročného vyjednávání podepsalo včera večer vedení ČD Cargo podnikovou kolektivní smlouvu pro rok 2012 se svými sociálními partnery. Ta zaručuje části provozních zaměstnanců navýšení mzdy v obdobném procentuálním rozsahu jako je tomu u dohody odborářů a mateřské společnosti České dráhy.
Rozdíl je však v tom, že zaměstnanci ČD Cargo se budou částečně podílet na vybraných benefitech. Nebyl též akceptován požadavek odborů na navýšení v oblasti příplatků a prodloužení dovolené o další týden.

Podniková kolektivní smlouva detailně upravuje spolupráci zaměstnavatele s odborovými organizacemi a jejím cílem je vytvořit sociální smír ve společnosti. Přesně definuje nejen povinnosti, ale například i benefity, na které mají zaměstnanci nárok. Jejich rozsah zůstane po včerejším podpisu zachován ve stejném rozsahu jako v roce 2011.

„Jsem velmi rád, že s našimi partnery došlo k podepsání dohody. Muselo dojít k řadě kompromisů na obou stranách. Výsledkem je tak na jedné straně, i přes složitou současnou ekonomickou situaci, zvýšení mezd pro část provozních zaměstnanců v rozsahu 2,4 %, ale i dohoda, že se zaměstnanci budou nově v příštím roce částečně podílet na úhradách vybraných benefitů,“ uvedl po skončení jednání předseda představenstva Gustav Slamečka.

Na obdobném zvýšení mezd se odbory před Vánoci dohodly v mateřské společnosti, Českých drahách a na Správě železniční dopravní cesty.

„Jsem rád, že je podepsáno. Chtěl bych poděkovat celému týmu vyjednavačů a naším sociálním partnerům za jejich konstruktivní přístup
,“ uvedl Slamečka.

 

PR

 

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu