Vyhledávání

Expedice do písků v Libyi na Desert Adventure 2011

Dakarský nováček Zdeněk Sládek je sice nováčkem na Dakaru, ale jinak má na svém "kontě" již desítky a deíítky tisíc  km v  různých pouštích  při  různých  expedicích. Další takovou připravuje na nadcházející rok do Libye.

Desert Adventure - Libya 2011

Výběr nejzajímavějších míst:

Kabaw
pozůstatky berberských vesnic a qasrů (arabsky hrad, pevnost) v oblati pohoří Jabal Nafusa. Qasry sloužily jako opevněné sípky, které měly za úkol ochraňovat drahocenné zásoby (pšenice, olej, apod.) před útoky nájezdníků.

Ghadames
památka pod ochranou UNESCO – Světové dědictví. Počátky města se předpokládají okolo 3. tisíciletí před Kristem, římské okupace začala v roce 19. p. K. Římané město opevnili, nazvali Cydames a odtud zásobovali města na pobřeží olivovým olejem a udržovali transsaharskou cestu. Krásné a stylová staré město s důmyslným rozvodem pitné vody je dnes neobydlené. Při prohlídce lze navštívit několik starých domů s bohatou folklorní výzdobou.

Akakus
nádherné pohoří plné prehistorických skalních maleb a rytin pod ochranou UNESCO – Světové dědictví. Malby jsou až 12 tisíc let staré a zachycují život původních obyvatel této oblasti, když zde ještě po poušti nebylo ani památky. Pravěcí umělci zde zanechali svá svědectví z každodenního života – lov, rituály, svatby, malby zvířat,která se zde v té době hojně vyskytovala (sloni, krokodýli, antilopy, buvoli, nosorožci,… ). Nyní zde žijí akorát Touaregové se svými stády koz a ovcí. Oblast je plná podivuhodných skalních útvarů, které vznikly neustálým obrušováním větrem unášeným pískem – jeskyně, brány, sloupy, viklany…. Pokud pojedete v Libyi do pouště, tuto část byste rozhodně neměli vynechat.

Jezera Ubari
obklopeny vysokými dunami se zde nachází asi 11 slaných jezer se salinitou blízkou Mrtvému moři. Bohužel pravděpodobně vlivem intenzivního zemědělství v několik km vzdáleném wádí, jich už několik vyschlo. Naštěstí Mafu, Gabraoun a Umm Al Ma´a jsou stále plné vody. Obklopené datlovými palmami a rákosím vypadají uprostřed vysokých dun až kýčově. Čistá voda, ve které žije pouze pár druhu planktonních organismů, láká k vykoupání. Využívá se jí k léčení kožních chorob. Po koupeli je člověk úplně bílý od soli a uvítá, že pouze několik metrů od jezera jsou kopané studny s téměř sladkou vodou. U jezer je možné zakoupit tradiční suvenýry, zbraně a šperky od Tuaregů. Je to rozhodně jedna z nejhezčích lokalit písečné Sahary.

Leptis Magna
za dob své slávy to bývalo největší římské město v Africe. Počátky města jsou datována do 7 století před Kristem. Byl to nejvýznamnější přístav v Africe, odkud putovalo exotické zboží, suroviny, atd. do Říma. V dnešní době to je zaručeně jedna z nejhezčích a nejlépe dochovaných antických památek vůbec.

Tripolis
(Tarábulus Al Gharb) - hlavní město. Založeno už v roce 500 před Kristem Féničany jako Oea. Byla jedním ze čtyř velkých měst v severní Africe, spolu s Carthagem (Tunis), Sabrathou a Leptis (obě Libye).Během své existence bylo město okupováno Římany, Turky a Italy, kteří na něm všichni zanechali své stopy. V pevnosti u Zeleného náměstí se nachází národní muzeum, které zachycuje celou historii osídlení a kultur na území Libye – od prehistorické éry do současnosti. Je velmi pěkné a stojí za to vidět. V současnosti je to město zažívající rozsáhlou modernizaci – nové výstavby, spousta zeleně, kolonády, atd.

Více k akci zde

 

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu