Vyhledávání

Šéfdesigner GM Europe získal prestižní cenu DESIGNBEST 2009

Mark Adams, šéfdesigner GM Europe, získal prestižní cenu DESIGNBEST 2009
• Porota AUTOBEST ocenila nový designerský jazyk značky Opel

Mark Adams, viceprezident GM Europe odpovědný za design, byl za styling nového Opelu Insignia oceněn mezinárodní porotou AUTOBEST trofejí „DESIGNBEST 2009“. Cenu mu v Istanbulu slavnostně předal Okan Altan, člen poroty AUTOBEST.

Patnáctičlenná porota, složená ze zástupců 15 zemí, udělila své ocenění Marku Adamsovi a jeho v rüsselsheimskému designerskému týmu za moderní styling, který spojuje „sochařské umění“ s německou precizností. V duchu této filozofie chce Opel pokračovat i při vývoji dalších modelů, počínajíc novou generací Astry, která se představí už koncem tohoto roku.

AUTOBEST je jediná nezávislá mezinárodní porota, která se soustředí na nejlepší nabídky z pohledu běžných spotřebitelů. Členové poroty AUTOBEST pocházejí ze zemí střední a východní Evropy, které reprezentují virtuální trh s více než 300 miliony obyvatel.

„Jsem velmi hrdý na toto ocenění, které chápu jako uznání práce celého týmu GM Europe Design,“ prohlásil Mark Adams při přebírání trofeje DESIGNBEST. „Je to dalším důkazem, že Opel je na správné cestě, protože dokáže nabízet vysoce kvalitní modely s výrazným, dynamickým designem – a přitom za dostupné ceny.“

Nový Opel Insignia je již nyní k dispozici jako liftback a sedan, zanedlouho vyjede i kombi verze Sports Tourer. Elegantní design Insignie je dokonalou syntézou hladkých splývavých ploch a kontrastních dynamických křivek. Interiéru dominuje motiv „křídla“, který rozvíjejí např. i originálně řešené světlomety. Expresivní výraz Insignii propůjčuje především výrazný prolis v bocích karoserie, připomínající ostrý břit.

Sedan i liftback z boku připomínají velká kupé, což je dáno výrazně vyklenutou linií střechy. Propracované tvary karoserie se odrazily i ve vynikající aerodynamice – koeficient aerodynamického odporu vzduchu Insignie činí jen Cd = 0,27, což je nejlepší hodnota v této třídě. Nízký odpor vzduchu se pozitivně odráží v dynamice jízdy, spotřebě i akustice vozu.

Mark Adams je od 1. června 2007 viceprezidentem GM Europe odpovědným za design. Předtím byl od roku 2002 vedoucím týmu exteriérového designu. Dnes je odpovědný za design evropských značek koncernu GM, tedy Opelu/Vauxhallu a Saabu.

 

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu