Vyhledávání

Sportovní i terénní vozy se chystají na Autosalon Brno 2011

Sportovní i terénní vozy se chystají na Autosalon Brno 2011

Kořením nabídky každé automobilky jsou emotivní sportovní vozy. Přestože netrhají prodejní rekordy, vzbuzují vášně a přitahují k ostatním produktům dané značky pozornost. Potěšení z řízení, ale také pozornost vyvolaná často velmi líbivým designem jsou typickými rysy automobilů s podtitulem sportovní.

Zajímavostí letošního Autosalonu Brno 2011 je představení nové značky na českém trhu – legendárního Lotusu.

Audi RS 3 Sportback Pětidveřový hatchback, karbonové přední blatníky, velká kola a nízký postoj – to jsou typické atributy nejostřejšího kompaktního Audi, které slyší na jméno RS 3 Sportback. Jeho nedílnou součástí je elektronicky řízený pohon všech kol, stejně tak jako přeplňovaný pětiválec 2,5 litru s největším výkonem 340 koní. Do celku patří také automatická dvouspojková převodovka, která zajistí, že je možné tento velmi dravý a rychlý vůz snadno používat v každodenním provozu.

Hyundai Genesis Coupe
Návrat ke kořenům. I tak je možné ve zkratce popsat Hyundai Genesis Coupe. Toto kupé s klasickou koncepcí pohonu – tady motorem vpředu a pohonem zadních kol – je navržené jako
tradiční kupé 2+2 s efektní karoserií a zaměřením na propojení komfortu se sportovností. Nejedná se o vysloveně sportovně dravý vůz, ale o automobil, který je schopen i pohodlného (a samozřejmě i rychlého) svezení. Když ale popustíte uzdu šestiválci 3,8 litru nebo přeplňovanému dvoulitrovému čtyřválci, vězte, že vás čeká skutečné zajímavá jízda. dění.

Lotus Evora překvapí svými jízdními vlastnostmi a dokonale naladěným podvozkem, který je zárukou, že každé svezení pro vás bude jinde nepoznaným zážitkem. Lotus Evora se prodává ve dvou verzích – s atmosférickým plněním a s přeplňováním.

Volkswagen Scirocco R
Nejostřejší provedení stylového kupé Scirocco značky Volkswagen má na rozdíl od Golfu R pohon pouze předních kol. Jeho přeplňovaný dvoulitr disponuje nejvyšším výkonem 195 kW (265 k). Nejrychlejší Scirocco sází na obratnost a přirozené řidičské nadšení.

Hyundai Veloster
Originální a líbivě navržené kupé Veloster značky Hyundai má praktickou karoserii s originálním řešením dveří. Na pravé straně se otvírá interiér pomocí dvojice dveří, na levé straně u řidiče jsou pouze jedny dveře. Design, praktičnost a nízké náklady – to jsou charakteristické vlastnosti.

Lotus Elise
Klasický moderní vůz značky Lotus sází na spojení lehké hliníkové stavby a osvědčených a výkonných motorů. Elise je základem nabídky své značky a soustředí se na maximální potěšení ze sportovní jízdy. Propracovaný a přepečlivě nastavený podvozek je toho jasným důkazem.

Lotus Evora
Toto dvoudveřové kupé s šestiválcovým motorem umístěným za sedadly se vyznačuje unikátním spojením dravosti, dynamiky a příjemné poddajnosti pro běžné jež dění. Lotus Evora překvapí svými jízdními vlastnostmi a dokonale naladěným podvozkem, který je zárukou, že každé svezení pro vás bude jinde nepoznaným zážitkem. Lotus Evora se prodává ve dvou
verzích – s atmosférickým plněním a s přeplňováním.

A něco do terénu

V posledních deseti letech se z klasických terénních automobilů staly civilizovanější automobily, označované poněkud nepřesnou zkratkou SUV (Sport Utility Vehicle). Ve volném překladu se tedy jedná o „silničněji“ pojaté automobily s praktickými karoseriemi a zvýšenou světlou výškou. Trend je v tomto směru jednoznačný – stále větší zaměření na jízdu po silnicích. Mnoho z automobilů řadících se do segmentu SUV již nemá ani pohon všech kol – vždyť pro používání ve městech docela bohatě stačí pohon pouze jedné nápravy. S tím, jak se trvale zvyšuje tržní podíl automobilů SUV, zvětšuje se také jejich nabídka. )

Na Autosalonu Brno 2011 je i v tomto segmentu z čeho vybírat. Automobily na této dvoustraně vás o tom jistě přesvědčí.

Audi Q5
Středně velké SUV značky Audi nese označení Q5 a po technické stránce sdílí mnoho dílů podvozku s modelovou řadou Audi A4, avšak svým pojetím se jedná o svébytný model, který nabízí zvýšenou pozici sedadel, dostatečnou prostornost a v neposlední řadě i mimořádně pečlivě zpracovaný interiér.

Audi A4 allroad quattro
Modely značky Audi, které mají v názvu slovo allroad, stojí na pomezí klasických osobních vozů a automobilů SUV. V tomto případě se jedná o kombi Audi A4 Avant se zvýšenou karoserií a dobrodružnějším vzhledem. Automobil tak nabízí větší světlou výšku a lepší výhled z vozu, ale současně také jízdní vlastnosti na úrovni nízkých osobních automobilů.

Audi Q7
Velké luxusní SUV Audi Q7 patří k vůbec největším vozům daného segmentu. Oslovuje svojí mohutností a nepřehlédnutelností. Samozřejmostí je pohon všech kol, stejně tak jako samočinné převodovky. V nabídce je velmi široká paleta motorů. Minimem je šest a maximem naopak prestižních dvanáct válců.

Hyundai ix35
Hyundai ix35 je typickým představitelem vlny moderních vozů SUV. Tento automobil s délkou 4,4 metru je ideálním řešením nejen pro přeplněné ulice měst, ale také pro použití mimo ně. V prvním případě se osvědčí například vyšší pozice sedadel, ve druhém větší světlá výška, umožňující bezproblémový pohyb i po polních či lesních cestách. Předností je široká nabídka motorů, stejně tak jako verzí s pohonem všech nebo pouze předních kol.

Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee patří mezi nemnoho ještě stále především terénních automobilů. V nejnovější generaci však přináší také mimořádný komfort, který je dán velmi propracovaným podvozkem. V kombinaci se vzduchovým odpružením tento vůz patří mezi vůbec nejpohodlnější automobily na trhu. Při jízdě v terénu oceníte nejen robustnost podvozku, ale současně také kvality pohonu všech kol. K dispozici jsou kromě šestiválců rovněž modely s prestižním počtem osmi válců.

Kia Sorento
Kia Sorento má délku karoserie 4,7 metru a ve srovnání se svojí neméně oblíbenou předchozí generací přišla se zcela novým pojetím. Má samonosnou karoserii a nezávisle zavěšená kola. Důraz se kladl především na zvýšení komfortu. Nechybí však ani moderní pohon všech kol. Silnou stránkou je také nabídka výkonných motorů, a především možnost jejich doplnění
o samočinnou převodovku.

Kia Sportage
Menší sourozenec modelu Sorento v nabídce značky Kia přichází s výraznějším a sportovněji zaměřeným vzhledem. Sportage je více zaměřená na použití na silnicích a vyznačuje se pohonem všech nebo pouze předních kol. K dispozici jsou jak zážehové, tak především vznětové motory.

Opel Antara
Toto dynamicky laděné SUV značky Opel se na Autosalonu Brno 2011 představí v modernizované podobě. Má uhlazenější vzhled, který nabízí více elegance i osobitosti. Nově řešená je maska chladiče, nárazník i světlomety. Sesterský model vozu Chevrolet Captiva se vyznačuje propracovanějším interiérem i omlazenou paletou motorů. Zmodernizované byly jak zážehové, tak vznětové jednotky. Všechny nyní splňují emisní normu Euro 5.

Suzuki Grand Vitara
Suzuki je značka, která se vždy zaměřovala především na skutečnou funkčnost svých produktů. Model Grand Vitara v tomto směru není výjimkou. Jedná se o opravdový terénní vůz, nabízející robustnost a přizpůsobivost. Robustní pohon všech kol s redukční převodovkou je schopen Vitaru provést i velmi náročným terénem. V omlazené podobě se vyznačuje také elegantnějším interiérem a komfortněji laděným podvozkem.

Škoda Yeti
Škoda Yeti se v Česku stala premiantem segmentu SUV. Jak by také ne, když nabízí vyváženou kombinaci mezi velikostí, obratností, terénními schopnostmi, jízdními vlastnostmi na silnicích, stejně tak jako cenou. V daném segmentu je velkým plusem Škody Yeti především úroveň jízdních vlastností. Vůz spojuje komfort i obratnost, která dokáže poskytnout rovněž
příjemnou dávku řidičských emocí. Připraveny jsou modely s pohonem předních nebo všech kol. Samozřejmostí jsou též moderní přeplňované motory, pokrývající výkonové spektrum od 105 do 170 k.

Volkswagen Touareg
Pokud hledáte velké a co možná nejvíce univerzálně zaměřené SUV, doporučujeme podívat se na Volkswagen Touareg, který bude také na Autosalonu Brno 2011 k vidění. Touareg se vyznačuje specifickým stylem, kombinujícím drama velkého off-roadu s elegancí prestižního osobního vozu. Robustní technika tohoto vozu zajišťuje velmi nadstandardní terénní
schopnosti, ty zvyšuje například i na přání dodávané vzduchové odpružení, umožňující měnit světlou výšku. Touareg se dodává nejen se šestiválcovými motory, ale také s prestižními jednotkami V8.

 

BVV

 

Fotogalerie

Pár sportovních autíček na akci Offroadspord.cz v Brně, foto Pavel Jelínek

Další fotografie 1 2

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu