Vyhledávání

Martin Prokop připraven na víkendovou Rallye Německo 2011.

Martin Prokop připraven na víkendovou Rallye Německo 2011.

Dnes ceremonie mezi památkami, zítra již boj na ostří nože ve vinicích,
Prokop s Tománkem vstupují do Německé Rally 2011
Trier/Německo

Porta Negra, nejvýznamější památka stotisícového německého města Trier, toho od roku 200 n.l., kdy byla dokončena, viděla již mnoho. Dnes večer se podeváté stane svědkem představení těch nejlepších posádek mistrovství světa v nejnáročnější automobilové disciplíně – rally. Tisíce fanoušků zaplní historické centrum města, aby zahlédly nejen dosud neporaženého vládce zdejších tratí fenomenálního Sebastiena Loeba. Mezi respektovaná jména zdejší náročné soutěže patří již i Čech Martin Prokop se spolujezdcem Janem Tománkem, kterým patří průběžná druhá pozice v kategorii SWRC.

V loňském ročníku Deutschland Rally proběhla v SWRC dechberoucí třídenní bitva a na jejím konci byly zklamané pohledy české dvojice. Výsledná ztráta na vítěze činila pouhopouhých 4,7 sekundy. Po přepočtu na délku rychlostních zkoušek průměrná ztráta na jeden kilometr trati 1 setinu sekundy….

„Tohle už letos vážně zažít nechci,“ říká Jan Tománek, navigátor, jenž Martina Prokopa žene po tratích Mistrovství světa. „To zklamání, kdy po třech dnech na limitu koukáte do prázdna a přemýšlíte, kde ty čtyři vteřinky potřebné k vítězství zůstaly, kdepak! Tenhle způsob Německé rally se mi zdál poněkud nešťastný…Na druhou stranu je to velmi intenzívní zážitek, takže doufám, že jej letos dopřejeme některému z našich soupeřů,“ spřádá baziliškovské plány.

Ford Fiesta S2000, speciál, kterým český pár prolétne záludnými tratěmi, prošel posledními přípravami při týmovém testu ve stylovém prostředí – kulisu dělaly namísto moselských vinic viniční tratě jižní Moravy. „Dopracovali jsme se postupně k hodně nekompromisnímu, tvrdému nastavení auta,“ říká devětadvacetiletý pilot Martin Prokop. „Má to malý háček - udělali jsme z něj pěkně kousavou bestii. Takové auto totiž funguje naprosto skvěle dokud si sám jezdec věří, jede na hraně a balancuje s autem na hranici fyziky. Pak vás v zatáčkách nechá zajít skutečně daleko. Jakmile ale ztratím jistotu a slevím, budu se s ním prát jako bych na trať vyrazil v nákupním vozíku….,“ vysvětluje ve zkratce charakter svého náčiní. „Musíme si na trati prostě věřit, to je na německých tratích alfa i omega. Minimálně v seznamovacích jízdách nás sebevědomí neopustilo a rozpis máme velmi bojovný! Když jsem se do něj na hotelu podíval, vypadá to, jako by trať vedla skoro rovně!,“ usmívá se český jezdec. A s ním všichni, kdo kdy měli s úzkými serpentinami ve vinicích co do činění. „Pokud to podržíme naplno všude, kde jsme si to podle rozpisu slíbili, tak se mají soupeři na co těšit. Snad nebude díky nám úroda moselského letos nižší.“, doufá při vzpomínce na četné výlety soupeřů z tratě do vinic v minulých ročnících. Zítra, přibližně v jedenáct hodin dopoledne stoupne oběma jezdcům tep ke dvoustovce, otáčky motoru vylétnou k hranici 8500ot/minutu a Ford Fiesta se startovním číslem 21 vyrazí na trať první rychlostní zkoušky.

Celkem je čeká 1246 km, z toho 360 v plném tempu měřených úseků. A pak nedělní cíl zpět ve městě, které je rodištěm filozofa Karla Marxe, autora ekonomického díla Kapitál. „Rádi bychom si z Trieru také nějaký ten kapitál přivezli. Nejraději v podobě 25 bodů za vítězství. To by byla perfektní investice a hodnota našich akcií v tabulce letošního mistrovství by určitě stoupla,“ přechází česká dvojice jako na povel do ekonomické terminologie.

A má vzkaz i pro české fanoušky. „Přijeďte a užijte si krásný víkend! To bude investice do skvělého zážitku a taková se vyplatí každopádně. Nashledanou v Trieru!“

 

PR

 

Fotogalerie

Prokop s Tománkem stříbrní v SWRC 2011 ve Finsku

foto týmu Petr Lusk

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu