Vyhledávání

Martin Semerád vyráží do exotiky: Před Rally Argentina 2011

Martin Semerád vyráží do exotiky: Před Rally Argentina 2011

Martin Semerád před Rally Argentina 2011

Česká posádka Martin Semerád – Michal Ernst, průběžně vedoucí šampionát PWRC, se připravuje na další start. Tentokrát v Argentině.

Každý tým, účastnící se mistrovství světa produkčních vozů, musí ze šesti vybraných soutěží na začátku sezony nominovat jednu zámořskou soutěž, které se v daném roce zúčastní. Takové je pravidlo Mezinárodní automobilové federace FIA pro účast v MS. Semerád Rally team si mohl vybírat z Rally Argentina a z Rally Australia. Po zvážení všech okolností nakonec padlo rozhodnutí splnit si povinnost jednoho zámořského startu právě v Jižní Americe, v Argentině. Již v půlce minulého týdne sem do argentinské Cordoby odcestoval Martin Semerád a Michal Ernst, aby se aklimatizovali v místě soutěže, a co nejlépe se připravili na další start v seriálu mistrovství světa produkčních vozů PWRC, který v současné chvíli vedou.

O několik dní později je na místě doplnil třetí člen Semerád Rally teamu, Bohuslav Ceplecha. Ten bude tentokrát v Argentině zastávat funkci technika. Proč z České republiky do Argentiny odcestoval jen tříčlenný tým vysvětluje vedoucí Semerád Rally teamu. „Argentina je pro nás hodně vzdálenou soutěží a my jsme museli řešit způsob, jak tuhle soutěž finančně zvládnout, což je pro rodinný tým, jako jsme my extrémně náročné. Nemohli jsme si dovolit do místa konání rally poslat vlastní auto, protože by v kontejneru na moři strávilo několik týdnů.

Po dohodě s italským Ralliartem jsme zvolili variantu pronajatého vozu včetně mechaniků. Martin s Michalem tedy v Argentině pojedou s pronajatým Mitsubishi Lancer EVO X přímo od Ralliart Italy. Dohoda s týmem zněla tak, že oni všechno připraví a my jim dodáme jen jednoho technika, který bude zajišťovat styk s posádkou a mechaniky. Tím je právě Bohouš Ceplecha,“ vysvětluje obtíže zámořského startu Josef Semerád.

Do Argentiny se sjede kompletní špička bojující do mistrovství světa produkčních vozů a v této konkurenci se bude snažit česká posádka bojovat o další body do výsledkové tabulky šampionátu. Tratě Rally Argentina jsou zatím pro Martina Semeráda úplnou neznámou. To spolujezdec Michal Ernst je na tom o poznání lépe. Na svém kontě má totiž již dva starty v Argentině po boku Štěpána Vojtěcha. Česká posádka má na seznamovací jízdy standardně od úterý dva dny, ve kterých musí napsat rozpis na devatenáct rychlostních zkoušek a seznámit se s tratí Rally Argentina, která celá čítá více než 1 450 kilometrů.

V harmonogramu jsou navíc zařazené dvě opravdu dlouhé rychlostní zkoušky, kdy ta první RZ nesoucí slavný název El Condor měří přes 37 kilometrů a ta druhá, Ascochinga dokonce přes 48 kilometrů. To vše ve vysokých horách nad městem Cordoba. Specifikem zdejších rychlostních zkoušek je kromě velkého množství brodů také velká nadmořská výška, v níž se soutěžní posádky mnohdy pohybují. To dává zabrat především jejich vozům, které s přibývající nadmořskou výškou ztrácí výkon. Kamenitá trať je hodně náročná i na pneumatiky, ale společnost Dmack, která je dodavatelem obutí pro Mitsubishi Lancer EVO X Semerád Rally teamu, slibuje, že tentokrát je na soutěž dobře připravena a v mezidobí mezi soutěžemi prováděla další testy speciálních šotolinových pneumatik.

S dalšími podrobnostmi a postřehy české posádky Semerád – Ernst z Rally Argentina se vám přihlásíme ze seznamovacích jízd rally.

 

PR

 

Fotogalerie

Martin Semerád na Portugalské rallye 2011

foto týmu

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu