Vyhledávání

Prezident FIA Jean Todt k současné situaci ohledně MS v rallye 2012

Před média předstoupil při příležitosti  úvodní soutěže MS 2012 - Rallye Monte Carlo - prezident FIA Jean Todt a odpověděl na otázky, týkající se velmi aktuálních problémů ohledne současně ne zcela  ideální situace ohledne MS 2012. Zdá se , že situace   nadále není ideální a ještě není  vyřešena, i když nějaké náznaky řešení se již objevují.....

Jak se vyvíjí situace ohledně promotéra?

Intenzivně na tom pracujeme. Nouzově jsme pokryli Monte Carlo, kdy se pořadatelé domlouvali přímo s Eurosportem. Výsledek je potěšující, rally je nejen na Eurosportu, ale i na jiných televizních kanálech. Vypořádali jsme se i s problémem ohledně časomíry. Teď pracujeme na dohodě ohledně zbytku sezóny i dalších let. Budeme se i nadále scházet s lidmi z Eurosport Events a jsem velkým optimistou, že do Švédska najdeme shodu.

Diskutuje se v této souvislosti o spojení MS a IRC?

Oba šampionáty jsou postavené na jiném principu. MS je světový šampionát vypsaný FIA, IRC je komerční šampionát a nemá s FIA nic společného, pouze několik soutěží se jede společně s ME.

Máme velmi ambiciózní plány a vize. Pokud se mě zeptáte, zda jsem spokojen s kalendářem MS, tak řeknu že ne. Nemůžeme mít světový šampionát s deseti soutěžemi v Evropě a třemi v zámoří. Potřebujeme to více srovnat, ale to se nestane ze dne na den. Potřebujeme přinést soutěž do Afriky, do Ruska a do Asie.

Chtěli bychom i silně obsazený evropský šampionát. Eurosport to pořádá na komerční bázi, takže uvidíme, jak se domluvíme ohledně dlouhodobé strategie.

Tovární týmy si stěžují dlouhodobě na neschopnost propagovat MS. Dakar i IRC mají dobré mediální pokrytí, tak co je tak složitého na tom prodat MS?

Máme teď ideální možnost mít lepší MS, ME i rally jako takové, pracujeme na tom. Jak jsem řekl, nebude to hned. Je potřeba spolupracovat s promotérem, organizátory, soutěžícími, týmy. Když to bude fungovat, budeme mít silné mistrovství. Není to práce na rok, ale zhruba na pět let. V tomto směru jsem pozitivní.

Co se týče mediálního pokrytí MS, není to tak, že bychom byli spokojeni. Musíme se zaměřit na televizní vysílání. Všichni víme, že je s rally mnohem těžší než s F1, zabere to čas, ale pracujeme na tom.

Jak to bylo s North One Sport, prý byli potencionální investoři včetně banky z Kataru. Setkal jste se s nimi?

Tak v první řadě nechci komentovat všechny možné spekulace. North One Sport byl před lety vybrán jako promotér. Měl kontakty v Rusku, ale provedli jsme audit a z něho vyšel dobře. Vše vypadalo dobře. Jak ale víte, hlavní investor se dostal do problémů a bohužel to mělo dopad na celý North One Sport.

Bohužel to bylo něco, co se nedalo předem očekávat. Noví zájemci neměli skutečný zájem, a tak věřím, že teď jsme našli toho pravého partnera pro další roky.

 

 

 

pokračování příště- viz zde

 

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu