Vyhledávání

Loprais Tatra Team má náhradu za zrušený Dakar: Rallye Tunisia 2008

Loprais Tatra Team má náhradu za zrušený  Dakar:  Rallye Tunisia 2008

Zrušení Rallye Dakar 2008 nám sice způsobilo několik šrámů na duši, ale život jde dál a Loprais Tatra Team hledí do budoucnosti. Zrušení jednoho závodu, byť velmi prestižního, nás nemůže odradit od naplňování našich dlouhodobých plánů. Dovolujeme si Vám oznámit, že se zúčastníme Rallye OPTIC 2000 Tunisia 2008, který je součástí Mistrovství světa FIA Cross-country. Věrni našim slibům a plánům počítáme v roce 2008 s účastí ještě v nejméně jednom významném Cross-country podniku.

Ještě během tiskové konference v portugalském Lisabonu, na jejímž konci bylo oficiálně oznámeno zrušení jubilejního třicátého ročníku nejtěžšího závodu na světě, Rallye Dakar 2008, jsme věřili, že organizátoři přijdou s takovým řešením, které nám umožní odstartovat do závodu, na který jsme se celý rok poctivě připravovali. Poté, co se odvolání závodu stalo smutnou realitou, jsme se utvrdili v závěru, že závodní program Loprais Tatra Teamu bude v průběhu roku pokračovat, byť se jeho struktura poněkud změní.

OPTIC 2000 Tunisia je renomovaným závodem světového poháru Cross-country rallye, kterého se od roku 1981 pravidelně zúčastňují špičkové týmy i závodníci. Hlavním organizátorem soutěže je N.P.O - Cyril Neveu (pětinásobný vítěz Rallye Dakar v kategorii motocyklů) a Jean Christophe Pelletier. Díky jejich zkušenostem má tento podnik osobitý ráz a spolu s rallye ORPI Maroko patří mezi nejtěžší závody hned za Dakarem.

Pro ročník 2008 organizátoři navíc připravili množství novinek s cílem zvýšit počet účastníků z řad amatérů i profesionálů, zpestřit program a zvýšit celosvětové povědomí o Rallye OPTIC 2000 Tunisia. Jejich cílem je umožnit co největšímu počtu účastníků opravdové a férové závodění při zachování maximální míry bezpečnosti. Rallye Tunisia je prvním letošním podnikem na území Afriky, který se započítává do hodnocení Mistrovství světa FIA Cross-country a současně představuje jeden z hlavních podniků Mistrovství světa FIM v Cross-country.

Organizátoři, se kterými pravidelně komunikujeme, potvrzují nárůst zájmu: "Každý rok zaznamenáváme rostoucí zájem o účast v Rallye OPTIC 2000 Tunisia. Ročník 2008 bude ještě nabitější, tvrdší a těžší, než ty předchozí. Po zrušení Dakaru chce mnoho konkurenceschopných týmů závodit, takže očekáváme hojnou účast ve všech kategoriích včetně kamionů," uvádí Romain Pachoud odpovědný v NPO za styk s účastníky závodu.

"Jsme přesvědčeni, že je to skvělá příležitost, abychom mohli prokázat kvality Tatry," prohlašuje Aleš Loprais. "Dakar 2008 je za námi. Hledali jsme atraktivní pouštní alternativu s odpovídajícím mediálním pokrytím a těžkými etapami. Letos se organizátoři rozhodli závod prodloužit a dost možná jej i zavést do Libye, tak aby byl delší a ještě náročnější. Maratónské etapy Tatře vždy seděly a jsem si jist, že tento závod představuje více než optimální náhradu, která by měla ukojit naše dakarské ambice. Milujeme písek a duny, podobně jako naši fanoušci a partneři. Tunisko nabízí mnoho právě takových kilometrů."

Tým odstartuje do rallye OPTIC 2000 Tunisia ve stejné konfiguraci, jako v případě neuskutečněného Dakaru, tedy s jedním ostrým kamionem a dvěma doprovody. "Naší výhodou je to, že máme požadovanou homologaci FIA 2008, která nám umožňuje start v prakticky libovolném závodě, který si vybereme," dodává Aleš Loprais.

"To, že se závod jede pod hlavičkou FIA, je pro nás garancí, že se bude dbát na to, aby vozy odpovídaly v průběhu celé rallye platným technickým nařízením, což ctíme a považujeme za důležité. Všechna naše auta jsou ve stoprocentním stavu a připravena na start, podobně jako celý tým."

"V Tunisku jsme koncem minulého roku během testování najeli na nejrůznějších površích stovky kilometrů. Nejraději samozřejmě jezdíme v náročném písečném terénu a dunách, které dokonale prověří auto i posádku," uvádí navigátor Ladislav Lála. "V kabině vznikla skvělá atmosféra, navzájem si věříme a zdravě se hecujeme. Podobně funguje i celý tým. Jsem moc rád, že jsme se rozhodli právě pro tento závod. Navigace se nebojím, zdravý respekt je to správné slovo. Mám důvěru kluků i celého týmu a to je pro mně velmi důležité."

Rallye startuje přejímkami, které proběhnou 23. dubna 2008 v jižní Francii. První etapa se pojede o dva dny později a cíl je plánován na 2. května 2008. Obrazové zpravodajství z průběhu závodu bude možné sledovat na Eurosportu. Informace o rallye budou přinášet i tištěná média a časopisy. "Opravdu se těšíme na skvělé pouštní závodění. Očekáváme, že se v našich stopách vydají i některé další konkurenční týmy," uzavírá Aleš Loprais.

Loprais Tatra Team

 

Fotogalerie

Loprais team - odjezd na Dakar 2008, foto týmu

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu