Vyhledávání

Vychází magazín Rally 2/2008

Vychází magazín Rally 2/2008
Mediasport.CZ MMČR 2008 - Dva kohouti a hejno supů
České soutěže čeká podle všeho dobrý rok. Čeští jezdci nebudou ani letos chybět na významných mezinárodních závodech, automobilka Škoda Auto vyvíjí model Fabia v poslední době stále atraktivnější kategorie Super 2000, automobilové soutěže se navíc opět těší vzrůstajícímu zájmu ze strany médií a v Mezinárodním mistrovství České republiky v rally i v Mistrovství ČR sprintrally se sejde výborná konkurence a objeví se i nová technika.
 
Pozvánka a mapy Cetelem Valašská rally - Valaška patří k české tradici
Valašské kotáry patřily ke kultovním místům českého rallysportu. Úzké cestičky a uskákaný asfalt patřily ke specifiku Valašské rally. V posledních letech se charakter této soutěže změnil, přesto si určitě zařazení do velkého "mistráku" v konkurenci dalších podniků zaslouží. O přípravě již 27. ročníku Valašské rally jsme hovořili s ředitelem soutěže Miroslavem Hošákem.
 
Jaroslav Orsák - Juniorský šampion nemíní slevit ze své cesty
Skoro každý kluk nosí v sobě pohádkový sen, v němž řídí rychlý závodní vůz a vítězí. Takový sen v dětských letech nejednou prožíval i střapatý kluk z vesničky Poteč nedaleko Valašských Klobouk. Z kluka se stal mladík a své sny začal přetvářet ve skutečnost. Řeč je o Jaroslavu Orsákovi.
 
Mapy Mogul Šumava Rally
Pozvánka na třetí díl českého šampionátu.
 
Štěpán Vojtěch opouští soutěžáckou scénu
Štěpán Vojtěch se po letech strávených za volanty soutěžních vozů vrací na okruhy, kde jeho kariéra začínala. Liberecký pilot bude startovat v seriálu FIA Grand Turismo s americkým speciálem Mosler MT900R. Jeho partnerem ve voze bude německý jezdec Kenneth Heyer.
 
Hynek Středa - Soutěžácký sen si splnil v šestapadesáti
V prostředí rally se karlovarský rodák Hynek Středa pohybuje už od roku 1979. Na svém kontě má jako jezdec, ale především jako spolujezdec více než tři sta startů. Usedal vedle několika desítek pilotů, do vozů rozličných značek a výkonů, závodil na mnoha místech světa. Přesto si svůj velký motoristický sen splnil až ve druhé polovině roku 2007 - startem v soutěži mistrovství světa na Korsice. K úplné spokojenosti chybělo s Ludvíkem Ottem za volantem spatřit, po slibně se rozvíjejícím průběhu, i cílovou rampu.
 
Návrat Abarthu – Škorpión touží po dalších úlovcích
Návrat italské značky Abarth nabírá nových dimenzí. Nedávno oznámila plány na sezonu 2008, v Turíně vyrostl nový komplex, který nahradí bývalé zázemí továrního týmu Chivassu. A v blízké budoucnosti se nebrání ani návratu do mistrovství světa. Po patnácti letech od odchodu koncernové Lancie. 
Patrick Snijers - Belgický d'Artagnan
V osmdesátých letech byl rallysport v Belgii díky masivní podpoře tabákových a olejářských firem na špičkové úrovni. Legendárního Gilberta Staepelaera nahradila trojice mušketýrů Droogmans, Duez a Snijers. Startovali s nejlepšími vozy své doby a sklízeli úspěchy doma i za hranicemi. Nejmladšímu z nich bylo nedávno 50 let, ale do sportovního důchodu se rozhodně nechystá.
 
Corona rally Mexico - Hattrick Loeba s Elenou
Sebastien Loeb s Danielem Elenou opanovali třetí závod mistrovství světa - Mexickou rally. V průběhu závodu jim však dlouho šlapal na paty Jari-Matti Latvala s fordem, jenž se nakonec musel spokojit s třetí příčkou za Chrisem Atkinsonem. Australan si tak připsal druhé umístění na stupních vítězů v letošní sezoně.
 
Sebastien Loeb - Další titul je vždy motivací
Tovární jezdec týmu Total Citroën Sebastien Loeb oslavil při Švédské rally svůj stý start v seriálu mistrovství světa. Bohužel nikoli vítězstvím, jak u něj bývá v posledních soutěžích zvykem, přesto Alsasan nadále láme soutěžácké rekordy.
 
Přes horizont ...
Jari-Matti Latvala o Mexické rally
 
Martin Prokop - Stále musím na sobě pracovat
Martin Prokop bude zřejmě v letošní sezoně jediným českým zástupce, jenž se bude pravidelně objevovat v závodech seriálu mistrovství světa. V plánu má dvanáct závodů, šest v rámci juniorské série a šest v produkčním šampionátu. Zpětně jsme s jihlavským pilotem prošli předchozí roky ve světovém šampionátu.
 
Seb Ogier - Druhá sázka na Sebastiena
Francouzská federace FFSA už několik sezon podporuje talentované domácí jezdce při vybraných závodech mistrovství světa. S projektem začala v roce 1998 a během let jím prošla řada kvalitních jezdců - Sebastien Loeb (čtyřnásobný mistr světa), Stéphane Sarrazin (ex-tovární jezdec Subaru), Alexandre Bengue (5. místo Korsika 06), Nicolas Vouilloz (vicemistr IRC 2007) či Cedric Robert.
 
Technika
Fiat Grande Punto S2000 - Vítejte na palubě
Snad každý fanoušek rally touží aspoň na malou chvíli usednout do kokpitu závodního vozu a zažít pocit soutěžního jezdce. Přijměte proto pozvání na malou virtuální prohlídku jednoho ze soutěžních speciálů Fiat Grande Punto S2000 z dílen zlínského JM Engineeringu, který můžete vídat i na tratích českého šampionátu.
 
Lancia Delta S4 - (Ne) Řízená střela
Znovuzrovení Lancie Delty na Ženevském autosalonu mnohým připomnělo soutěžní legendu. Měla několik podob a jednoho společného jmenovatele - obrovský úspěch. Když byla Lancia Delta S4 poprvé oficiálně nasazena na RAC Rally 1985 obsadila první dvě příčky. Tragická havárie Toivonena na Korsice o rok později však celou éru skupiny B pohřbila.
 

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu