Vyhledávání

Machus otestoval svůj stroj na Balkan Offroad Marathon na Dakar 2013

Machus otestoval svůj stroj na Balkan Offroad Marathon na Dakar 2013

Machus už balí na Rallye Dakar
Pětinásobný vítěz kategorie čtyřkolek otestoval svůj stroj na Balkan Offroad Marathon

První a poslední velký test před Rallye Dakar má za sebou se čtyřkolovým motocyklem Josef Macháček. Od začátku roku sice zkušený pilot experimentoval s jednomístným vozem buggy a pohrával si s myšlenkou na premiérový start v Jižní Americe v této kategorii, ale po zvážení všech okolností dospěl k názoru, že se ještě v příštím dakarském klání objeví v disciplíně, v níž slavil pět vítězství.

„Buginu mi zatím na Slovensku staví konstruktér Norbi Klement. To je ale projekt na období po nadcházejícím Dakaru a pro ročník 2013,“ vrátil se Machus k revizi svých plánů, které vykrystalizovaly během léta, když vyšlo najevo, že by nebylo v jeho silách nové vozidlo připravit v požadované kvalitě na listopadové odplutí techniky z Le Havru do Argentiny. Přispěla k tomu i nehoda při červnové Baja Carpathia v Polsku, na níž hvězda stáje KM Racing doplatila zlomeninou nohy.

V první polovině září se už vyléčený harcovník vytrvalostních soutěží vypravil s novým modelem stroje Yamaha Raptor do Bulharska. Na šestidenní soutěži Balkan Offroad Marathon s cílem v Řecku potřeboval před Dakarem otestovat řadu komponentů. „Dlouho jsem na čtyřkolce nejel, a proto jsem si chtěl všechno pořádně vyzkoušet. Mám na mysli hlavně benzinové čerpadlo, s nímž jsem měl posledně při Dakaru problémy, a pneumatiky, které je nutné správně zvolit po té, co jsme v létě kvůli změně předpisů snižovali obsah motoru na 750 ccm,“ vysvětloval čtyřiapadesátiletý matador.

To svůj účel splnilo, ale se samotnými výsledky příliš spokojený nebyl, i když ty nebyly v balkánských vysočinách a roklích zase tak důležité. „Byla to soutěž dlouhá patnáct set kilometrů. Na rozdíl od většiny soupeřů se čtyřkolkami jsem si vybral kategorii bez GPS, což se mi ale moc nevyplatilo. Bloudil jsem jak za mlada, dostal dvě hodiny penalizace a skončil druhý ze dvou přihlášených. O to tam ale naštěstí nešlo,“ konstatoval Macháček.

Po návratu už všechno směřuje k nalodění techniky do francouzského přístavu. „Čtyřkolku jsem pořádně umyl a rozebral. Musím nastříkat rám a začít se závěrečnou přípravou na Dakar. Možná se někomu může zdát, že je ještě spousta času, ale je toho včetně zkompletování náhradních dílů docela dost. Loď odplouvá už za dva měsíce a mezitím bych chtěl ještě odjet s KM Racingem na soustředění do Tuniska, abych tam na sériové čtyřkolce otestoval, jak se budou úzké pneumatiky chovat v písku,“ dodal. min

http://www.kmracing.cz/

 

Fotogalerie

České posádky na Baja Saxonia-Pavel Pustějovský

Další fotografie 1 2

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu