Vyhledávání

Mistrovství světa Superbike – Brno, Masarykův okruh 2012

Mistrovství světa Superbike – Brno, Masarykův okruh 2012

Ve znamení čísla 25 se nesl letošní závod mistrovství světa Superbiků na Masarykově okruhu v Brně. Brněnský automotodrom i superbikový šampionát slaví v letošním roce 25. výročí a tak se dá říct, že 63 tisíc fanoušků sledovalo legendární seriál závodů na legendárním okruhu.

V hlavní kategorii víkendu, třídě Superbike, byl očekáván výkon italského mistra světa Maxe Biaggiho na Aprilii. Max dokázal na brněnském okruhu zvítězit již jedenáctkrát, a proto velké množství jeho fanoušků čekalo, zda dokáže vystoupit na nejvyšší stupínek i podvanácté a případně potřinácté. Za to, že se to Biaggimu nepovedlo, mohly dvě okolnosti. Za prvé nepovedená kvalifikace, když Ital startoval až ze čtrnáctého místa, a hlavně jeho o generaci mladší krajan Marco Melandri na motocyklu BMW, který letošní brněnský závod ovládl a vybojoval tzv. double, když dokázal vystoupit na nejvyšší stupínek v obou závodních jízdách. Největšími soupeři Melandriho byli v obou závodech Brit Tom Sykes na Kawasaki a loňský mistr světa Carlos Checa na Ducati. Souboj těchto jezdců byl ozdobou závodního víkendu. V první jízdě se k nim dokázal připojit ještě Sykesův týmový kolega Loris Baz, který dojel třetí. Tom Sykes dojel v obou jízdách na druhém místě. Carlos Checa byl čtvrtý a třetí.

Max Biaggi vybojoval „jen“ šesté a čtvrté místo. Český jezdec Jakub Smrž s motocyklem Ducati se do boje o nejvyšší příčky zapojil bohužel jen na začátku první jízdy, kdy se dokázal pohybovat na čtvrtém a pátém místě. Protože se první závod rozjížděl po dopoledním dešti ještě na vodě, Kuba zariskoval s volbou pneumatik. Bohužel jeho volba se v průběhu závodu ukázala jako nesprávná a Smrž se propadal postupně až na desáté místo. Ve druhé jízdě dojel třináctý.

„Teď prožívám sen. Ještě nikdy se mi nepodařilo vyhrát oba závody za víkend a zrovna v Brně jsem to opravdu nečekal. Vůbec mě nenapadlo, že bychom mohli Maxův náskok v čele šampionátu stáhnout právě na této trati, kterou tak miluje,“ uvedl po závodě štěstím zářící Marco Melandri.

I přesto, že ho Melandri dvakrát porazil, byl Tom Sykes po závodě spokojený. „Bohužel mi to Marco nandal i podruhé. Každopádně je to velký pokrok a překonali jsme naše očekávání. Je to krok kupředu pro Kawasaki a můžeme na něm stavět.“ Poté se Tom Sykes otočil na Marca Melandriho a s širokým úsměvem mu oznámil, že čas odplaty za brněnský víkend se blíží.
Carlos Checa uvedl: „ Tohle byl opravdu těžký víkend. V prvním závodě jsem byl ze začátku opatrný a pak jsem měl hodně práce propracovat se přes ostatní jezdce dopředu. V druhém závodě byly podmínky dobré, ale pro mě bylo těžké se k Tomovi a Marcovi dostat, a když se mi to povedlo, tak mi začalo klouzat přední kolo a zase jsem ztrátu nabral.“ Vzhledem k tomu, že tiskové konference po závodech MS Superbike jsou veřejné, další svou větou úřadující šampión rozesmál své jezdecké kolegy i početnou skupinu přihlížejících fanoušků, když s nadsázkou prohlásil, že pro něj bylo těžké dojet Marca a Toma , neboť ve čtyřiceti letech už některé věci nejdou tak jako těm mladým, a musí závodit opatrně.

V doprovodných závodech se úspěšně představili i čeští závodníci a týmy. Ve třídě Superstock 1000 dojel v deštivém závodě Ondřej Ježek s motocyklem Ducati osmý a nováček Jan Halbich na Kawasaki obsadil dvanácté místo. Ondra Ježek na startovním roštu připomněl i památku nedávno zesnulého legendárního brněnského motoristického novináře Amose Krejčího cedulí s nápisem PRO AMOSE a podpisy jeho spolupracovníků a kamarádů, kterou ukázal do televizní kamery, a vyslal tak Amosovi vzkaz, že na něj nebylo a nebude zapomenuto.

V kategorii Supersport nestartuje žádný český jezdec, ale přesto byly české barvy vidět na stupni nejvyšším. Zásluhou Fabiena Foreta,který vyhrál s motocyklem Kawasaki v českém týmu Intermoto. Gábor Talmacsi z pražského týmu Prorace dojel dvanáctý.
V doprovodném závodě Coppa Dei Due Paesi bojoval Michal Prášek s Dakotou Mamolou, synem legendárního jezdce Randy Mamoly. Michal nakonec dojel pátý za čtvrtým Mamolou. Patrik Vostárek skončil desátý.

Pro brněnský automotodrom byl závod zároveň i zkouškou nového systému elektronické kontroly vstupenek a posledním ostrým testem před vrcholem sezóny, srpnovou bwin Grand Prix České republiky silničních motocyklů.

Ivana Ulmanová, ředitelka Automotodromu Brno: „Letos navštívilo závod o něco méně diváků než v loňském roce, ale vzhledem k horšímu počasí a celosvětovému počtu návštěvníků na motoristických podnicích to považuji za velmi slušný výsledek. Je vidět, že Masarykův okruh má silnou tradici a věrné fanoušky.“
K otázce vypršení smlouvy s promotérem superbikového mistrovství uvedla Ivana Ulmanová následující: „S promotérem už intenzívně jednáme o podmínkách smlouvy na další roky, Brno má předběžně rezervovaný termín v kalendáři šampionátu a my i promotér máme velký zájem na zachování superbiků v Brně. Klíčovým tématem je v tuto chvíli výše zalistovacího poplatku. Definitivní rozhodnutí budeme znát v průběhu podzimu.“

Jaroslav Mareček

 

Fotogalerie

WSBK Brno

Objektivem Jardy Marečka

Další fotografie 1 2

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu