Vyhledávání

221 studentských týmů z celé Evropy se připravuje na závod Shell Eco marathon Europe 2010

221 studentských týmů z celé Evropy se připravuje na závod Shell Eco marathon Europe 2010

Praha, 17. února 2010 – Více než 3 000 studentů z evropských univerzit a středních škol již začalo odpočítávat. Celkem 221 studentských týmů z 24 zemí má před sebou něco málo přes tři měsíce času na dokončení svých vozidel, s nimiž se pokusí na Shell Eco-marathonu Europe 2010 vytvořit nový rekord v úspoře paliva. Letošní ročník bude zahájen 6. května 2010 na závodní dráze EuroSpeedway v německém Lausitzu. Česká republika bude mít opět v tomto největším závodě úsporných vozů v Evropě svého zástupce.

Nižší spotřeba paliva, delší vzdálenosti

Historie Shell Eco-marathonu Europe sahá více než 25 let zpátky. Již od svého vzniku je cílem této akce navrhnout a postavit vozidlo, které ujede co nejdelší vzdálenost s minimální spotřebou paliva.

V průběhu let bylo dosaženo mnoha významných rekordů, a rok 2009 – kdy se konal jubilejní 25. ročník této soutěže a poprvé se akce konala mimo Francii – byl dalším, který lámal rekordy. Závodní okruh EuroSpeedway v německém Lausitzu se rozhodně osvědčil jako skvělá trať a místo pro stanovení nových rekordů. Teprve se uvidí, zda se loňský nejlepší výsledek 3 771 km na ekvivalent jednoho litru paliva, dosažený v kategorii Prototypů, podaří překonat. Přestože trať patrně výborným výsledkům přeje, historický rekord 3 836 km na ekvivalent 1 litru paliva odolává již od roku 2005!

Futurismus se potkává s městskou realitou

Studenti se mohou závodu zúčastnit ve dvou kategoriích: v kategorii Prototypů, kde se úvahy o designu zaměřují na snižování odporu a maximalizaci efektivity, o čemž svědčí účastnící se moderní futuristická vozidla, a v kategorii UrbanConcept, ve které soutěží spíše “automobily”, jež vypadají jako běžná osobní vozidla. V roce 2010 se zúčastní 153 vozidel v kategorii Prototypů a 68 ve třídě UrbanConcept.

Obě kategorie zahrnují širokou škálu druhů pohonu, od nafty a benzínu až po alternativní paliva jako etanol, GTL (gas-to-liquid), vodík, solární energie a biopaliva. Pokud týmy dodržují bezpečnostní pravidla, je design jejich vozidla omezen pouze představivostí studentů.

Více než jen soutěž

Shell Eco-marathon Europe není jen jedinečnou akademickou a technickou výzvou, ale také akcí, jež pomáhá posilovat takové hodnoty, jako je například týmová spolupráce mezi studenty. Příprava i vlastní závodění vyžaduje dobrou organizaci, silného týmového ducha a sdílenou odpovědnost všech členů týmu.

Matthias Bichsel, technologický ředitel společnosti Royal Dutch Shell plc a patron letošního ročníku Shell Eco-marathonu Europe, řekl: „Nápaditý design a neotřelé technologie, které studenti pro tento závod vytvářejí, nelze jednoduše přeměnit do řešení uváděných na trh. To však není to, o co tady jde: závod pomáhá podporovat inovativní a druhotné myšlení, které je potřeba pro řešení našich společných energetických výzev. Studenti, kteří se účastní Shell Eco-marathonu Europe, jsou inspirací pro nás všechny.“

Rok 2010 – další mezník

Letos poprvé se Shell Eco-marathon stal opravdu celosvětovou iniciativou se závody, které se budou konat v Evropě, Americe a poprvé také v Asii. Zúčastní se jich přibližně 5 000 studentů a jejich profesorů z celého světa. V současné době je zaregistrováno celkem 393 vozidel z 316 škol. K dnešnímu dni je zastoupeno celkem 42 zemí.


Nový Česko-slovenský tým

V letošním roce se závodů zúčastní také český tým z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB – Technické univerzity Ostrava pod vedením Ing. Bohumila Horáka, Ph.D., který se soutěže zúčastňuje již od roku 1994. Letošní novinkou je spolupráce českého týmu s kolegy ze Strojnické fakulty Technické univerzity v Košicích, kteří se Shell Eco-marathonu pravidelně účastní. Oba týmy plánují postavit na start společné vozidlo v kategorii Prototypů.

Další informace o Shell Eco-marathonu jsou k dispozici na adrese: www.shell.com/eco-marathon  





O Shell Eco-marathonu

Cílem Shell Eco-marathonu je inspirovat studentské týmy středních a vysokých škol z celého světa k tomu, aby navrhly, postavily a otestovaly energeticky co nejúspornější vozidlo. Vítězem se stává tým, jehož vozidlo ujede nejdelší vzdálenost při spotřebě minimálního množství energie. Tato soutěž také poskytuje vynikající příležitost pro zapojení současných i budoucích vůdců, kteří nadšeně hledají trvalá řešení světových energetických problémů.

Shell Eco-marathon se jako skutečně globální iniciativa se závody po celém světě bude konat v těchto termínech:

· Shell Eco-marathon Americas: 26. – 28. března v Houstonu, USA

· Shell Eco-marathon Europe: 6. – 7. května Lausitz, Německo

· Shell Eco-marathon Asia: 8. – 10. července v Kuala Lumpur, Malajsie


Royal Dutch Shell plc

Společnost Royal Dutch Shell plc je registrovaná v Anglii a Walesu, má centrálu v Haagu a její akcie jsou kótovány na burzách v Londýně, Amsterodamu a New Yorku. Společnost Shell působí ve více než 100 zemích světa v oblastech průzkumu a těžby ropy a zemního plynu, výroby a marketingu kapalného zemního plynu a zkapalňování zemního plynu, dále výroby, marketingu a přepravy ropných produktů a chemikálií a projektů zabývajících se obnovitelnými zdroji energie zahrnující větrnou a solární energii.





AMI Communications Shell Czech Republic

Dana Bratánková                Petr Šindler

 

Fotogalerie

ECO rekordy 2009 opravdu padaly, foto pořadatelů

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu