Vyhledávání

9.500 zaměstnanců z Českých drah převedeno pod hlavičku Správy železniční dopravní cesty

dovolte mi Vás informovat o podpisu smluv, ošetřující převod takzvané „Živé dopravní cesty“ z Českých drah na SŽDC.

Na půdě Ministerstva dopravy byly dnes podepsány smlouvy ošetřující převod 9.500 zaměstnanců z Českých drah pod hlavičku Správy železniční dopravní cesty. Tímto aktem byl definitivně dokončen převod takzvané „Živé dopravní cesty“. Jedná se o pokračování procesu transformace české železnice, který byl zahájen již v roce 2002.

Samotnému převodu zaměstnanců, který schvalovala i Vláda a který plní požadavky evropské legislativy, předcházelo dlouhé a citlivé vyjednávání s odborovými svazy na železnici. Jeho cílem bylo mimo jiné i sjednocení zaměstnaneckých benefitů. Výsledkem těchto dohod byl i vznik Memoranda, které dne 3. 8. 2011 podepsali zástupci Ministerstva dopravy, Českých drah, SŽDC a Odborové centrály.

Memorandum o převodu „Živé dopravní cesty“ podepsalo devět z deseti odborových organizací působících na železnici. Nepodepsala jej pouze odborová organizace SOSAD . Součástí dohody není jen přechod tisíců železničářů z Českých drah pod hlavičku státní organizace SŽDC , ale i finanční vyrovnání v hodnotě 389 miliónu korun. Peníze dráhy dostanou například za techniku nebo stejnokroje, které si výpravčí vezmou sebou do nového působiště.

„Uskutečnění převodu Živé dopravní cesty je prvním krokem k dokončení transformace české železnice. Dojde k definitivnímu odloučení dopravce od provozovatele dráhy, jak to po nás žádá i Evropská unie. Jsem velmi rád, že Memorandum podepsalo 90% ze všech železničních odborových svazů. Pevně doufám ve zlepšení komunikace mezi jednotlivými subjekty, což povede k rapidnímu zlepšení současného stavu na české železnici,“ uvedl ministr dopravy Pavel Dobeš.


Jakub Ptačinský
vedoucí tiskového oddělení / tiskový mluvčí

Ministerstvo dopravy ČR
nábřeží Ludvíka Svobody 12, 110 15, Praha 1
www.mdcr.cz

 

 

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu