Vyhledávání

A8 hybrid: Luxusní sedan s hybridním pohonem přijde na trh v roce 2012

Důsledně efektivní – Audi A8 hybrid
 
·         Luxusní sedan s hybridním pohonem přijde na trh v roce 2012
·         Kombinovaný výkon hybridní soustavy 180 kW (245 k), spotřeba paliva pod 6,4 l/100 km
·         Čtyřválcový zážehový motor, výkonný elektromotor a lithium-iontový akumulátor
 
Praha, 24. srpna 2011 – Audi zahájí v roce 2012 sériovou výrobu modelu A8 hybrid, který zkombinuje výkon šestiválce a spotřebu paliva čtyřválce. Zážehový motor 2.0 TFSI a elektromotor dosahují nejvyššího kombinovaného výkonu 180 kW (245 k) a maximálního točivého momentu 480 N.m. Průměrná spotřeba paliva zůstala pod hranicí 6,4 l/100 km. Luxusní limuzína může být až do rychlosti 100 km/h poháněna pouze elektromotorem a při konstantní rychlosti 60 km/h ujede bez lokálních emisí v čistě elektrickém režimu přibližně tři kilometry.
 
Vlajková loď značky Audi přichází v provedení s vysoce efektivním paralelním hybridním pohonem. Motor 2.0 TFSI s upravenou konstrukcí poskytuje nejvyšší výkon 155 kW (211 k). Maximální hodnota točivého momentu 350 N.m je k dispozici v rozpětí otáček od 1500 do 4200 min-1. Spalovací motor spolupracuje s tenkým elektromotorem ve tvaru kotouče, jehož nejvyšší výkon je 40 kW a točivý moment 210 N.m.
 
Synchronní elektromotor s permanentním magnetem je uložen před upravenou osmistupňovou převodovkou tiptronic na místě vyhrazeném obvykle kapalinovému měniči momentu. Mezi jednotku TFSI a elektromotor je vložena vícelamelová spojka v olejové lázni, která pracuje ve všech situacích s extrémní precizností a plynule bez rázů. Převodovka hybridního systému řadí velmi rychle a s nejvyšší úrovní komfortu. Hnací sílu přenáší na přední kola a její velké rozpětí převodů přispívá k hospodárnosti modelu Audi A8 hybrid.
 
Nejvyšší hodnoty krátkodobě dostupného kombinovaného výkonu 180 kW (245 k) a točivého momentu 480 N.m jsou zárukou velmi dynamické jízdy. Audi A8 hybrid zrychlí z klidu na 100 km/h za 7,7 sekundy a dosahuje nejvyšší rychlosti 235 km/h. Spotřeba paliva v kombinovaném cyklu EU je nižší než 6,4 l/100 km a emise CO2 jsou pod hranicí 148 gramů na km. Všechny uvedené údaje jsou předběžné.
 
Limuzína Audi A8 hybrid může být až do rychlosti 100 km/h poháněna pouze elektromotorem a při konstantní rychlosti 60 km/h má v čistě elektrickém režimu bez lokálních emisí dojezd až tři kilometry. Řidič si může vybírat mezi třemi jízdními režimy. Režim EV upřednostňuje elektrický pohon, zatímco režim D efektivně kombinuje přednosti spalovacího motoru a elektromotoru. Režim S a kulisa tiptronic pro manuální volbu převodových stupňů jsou k dispozici pro sportovní styl jízdy. Hybridní soustava přechází za jízdy mezi pěti provozními módy od pohonu zajišťovaného výhradně spalovacím motorem TFSI, přes pohon pouze elektromotorem až po hybridní režim. V určitých situacích přicházejí navíc ke slovu funkce rekuperace kinetické energie a podpory akcelerace elektromotorem. Činnost jednotlivých součástí poháněcího ústrojí během jízdy je názorně a podrobně ilustrována na dvou displejích.
 
Lithium-iontový akumulátor o hmotnosti 36,7 kilogramu je uložen v zavazadlovém prostoru na místě chráněném před nárazem. Disponuje nominální kapacitou 1,3 kWh a výkonem až 40 kW. Akumulátor je chlazen vzduchem. Chlazení je zajišťováno dvěma různými způsoby v závislosti na aktuálních potřebách, a to buď vzduchem přiváděným ventilátorem z prostoru pro cestující, nebo samostatným chladicím okruhem napojeným na automatickou klimatizační jednotku. Akumulátor je tak udržován v rozsahu provozních teplot, které zaručují maximální využívání jeho potenciálu. Elektromotor a kompaktní výkonová elektronika, která reguluje činnost elektromotoru a akumulátoru, jsou chlazeny vodou.
 
Z hlediska designu se Audi A8 hybrid odlišuje jemnými detaily. Deset paprsků kol z lehkých slitin, která mají standardně průměr 18“ a na přání 19“, připomíná lopatky turbíny. Na karoserii jsou loga hybrid a jako exkluzivní lak je nabízen odstín stříbrná Arctic. Součástí sériové výbavy je metalický lak, třízónová automatická klimatizace, světlomety LED a zvuková aparatura BOSE.
 
Díky rozsáhlému know-how značky Audi v oblasti extrémně lehké konstrukce bude Audi A8 hybrid jednou z nejlehčích limuzín ve své třídě. Karoserie ASF (Audi Space Frame) je vyrobena kompletně z hliníku s výjimkou střešních sloupků B zhotovených z oceli nejvyššího stupně pevnosti lisované za tepla. Karoserie o hmotnosti 231 kg je asi o 40 % lehčí než srovnatelná ocelová konstrukce.
 

 

Skupina AUDI AG prodala v roce 2010 přibližně 1 092 400 vozů značky Audi. Obrat za rok 2010 činil 35,4 miliardy EUR a provozní zisk 3,3 miliardy EUR. Audi vyrábí automobily v německém Ingolstadtu a Neckarsulmu, maďarském Györu, čínském Changchunu a belgickém Bruselu. Na konci roku 2007 odstartovala CKD produkce Audi A6 v indickém Aurangabadu, Audi A4 pak na počátku října 2008 a Audi Q5 v červenci 2010. Výroba nového Audi A1 byla spuštěna v bruselském závodě v květnu 2010. Společnost AUDI AG je aktivní na více než 100 světových trzích. Plně vlastní pobočky např. AUDI HUNGARIA MOTOR Kft., Automobili Lamborghini Holding S.p.A. v Sant´Agata Bolognese (Itálie) a quattro GmbH v Neckarsulmu. V současnosti Audi celosvětově zaměstnává kolem 60 000 lidí, z toho 46 600 v Německu. V letech 2011–2015 plánuje značka se čtyřmi kruhy investovat více než 11 miliard EUR zejména do nových produktů, aby podpořila pozici technologického lídra, která je ztělesněná ve sloganu „Náskok díky technice“. Do roku 2015 plánuje Audi výrazně rozšířit své portfolio na 42 modelů.

 
Značka Audi si již dlouho uvědomuje svoji společenskou odpovědnost na mnoha úrovních ve smyslu zachování podmínek pro hodnotný život budoucích generací. Základem pro trvalý úspěch značky Audi je proto ochrana životního prostředí, uchování zdrojů, mezinárodní konkurenceschopnost a prozíravá personální politika orientovaná na budoucnost. Jedním z příkladů odpovědnosti společnosti AUDI AG k environmentálním otázkám je nově založená Nadace Audi pro životní prostředí.

 

PR

 

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu