Vyhledávání

Nový Civic pro americký trh bude uveden do prodeje na jaře 2011

Americké zastoupení společnosti Honda představilo elegantní a technicky vyspělé koncepty nových modelů Civic Si Coupe a Civic Sedan pro rok 2012
Nový Civic pro americký trh bude uveden do prodeje na jaře 2011

Kupé Honda Civic Si Concept a sedan Civic Concept, které se dnes ve světové premiéře představují na Severoamerickém mezinárodním autosalonu, poskytují první oficiální představu o tom, jakým směrem se bude ubírat design zcela nové, deváté generace pro modelový rok 2012, která přijde do prodeje během letošního jara.

Kupé Civic Si Concept je určeno výhradně pro americký trh a v Evropě se prodávat nebude. Oproti tomu sedan Civic Concept ukazuje stylistický směr modelu, který bude později uveden do prodeje v některých evropských zemích. Model Civic pro evropský trh, jehož další generace bude opět vyráběna ve Velké Británii, není mechanicky spřízněn s žádným z amerických modelů a jejich představení neovlivní další prodej evropského hatchbacku.

„Modelová řada Civic je známá tím, že nabízí rovnováhu mezi optimálními rozměry, potěšením z jízdy a nízkou spotřebou. To vše za cenu, kterou si mohou dovolit i zájemci o první automobil,“ uvedl John Mendel, výkonný viceprezident pro prodej v americké pobočce společnosti Honda. „Na tomto odkazu staví i nový Civic, který bude podle všeho nejlepší Hondou Civic v historii.”

Nové vozy Civic pro rok 2012 ztělesňují firemní vizi „Civic pro každého“, na jejímž základě v minulosti vznikla první generace modelu Civic. S nejširší nabídkou motorů ve své třídě a s obnovenou vizí „Civic pro každého“ chce Civic pro modelový rok 2012 naplnit potřeby stále se rozšiřující skupiny zájemců o kompaktní automobily. Nabídka verzí zahrnuje sedan a kupé s konvenčními benzínovými motory, dvě výkonné sportovní verze „Si“, jednu hybridní verzi a také verzi s alternativním pohonem na zemní plyn. Obecně lze říci, že řada Civic nabízí bezkonkurenční rovnováhu mezi spotřebou paliva, nízkými emisemi a potěšením z jízdy, jimž se žádný jiný automobil na trhu nemůže rovnat.

V rámci nové interpretace aktuálního “dynamického” designu současné generace modelu Civic se přicházející devátá generace Hondy Civic vyznačuje výraznějším a energičtějším vzhledem. Vzhled obou konceptů klade důraz na čisté, ale současně výrazné linie se silně skloněným čelním sklem, širokými proporcemi a výraznými charakteristickými liniemi podél profilu. Spodní boční linie, které se u obou modelů směrem k zadním blatníkům rozšiřují, zdůrazňují dynamický vzhled a vyvolávají dojem pohybu vpřed. Povrch předních blatníků se vyznačuje komplexním trojrozměrným tvarem, který přispívá k dojmu technické vyspělosti a zdůrazňuje hluboko umístěné světlomety.


Sedan Civic Concept se vyznačuje mřížkou chladiče ohraničenou čistými liniemi a masivní příčkou, na které se nachází emblém Honda. Vzhled kupé Civic Si Concept se vyznačuje agresivními rysy díky ostřeji řezané přídi, síťované mřížce chladiče a zkosené linii střechy, která plynule přechází do víka zavazadlového prostoru. Na zádi je kupé Civic Si Concept exkluzivně vybaveno difuzorem, uprostřed umístěnou koncovkou výfuku a spoilerem na víku zavazadlového prostoru se dvěma otvory. U obou konceptů byla použita 19-palcová kola z lehkých slitin.

Technologie hnacího ústrojí
Motory dostupné pro americké verze modelu Civic, které jsou vybaveny „inteligentní“ technologií proměnlivého časování a zdvihu ventilů (i-VTEC®), se pro rok 2012 vyznačují ještě nižší spotřebou paliva. Připravovaný americký Civic Hybrid nabízí nejnovější generaci kompaktního a lehkého hybridního systému Integrated Motor Assist™ (IMA™), který kombinuje benzínový a elektrický motor. Poprvé se navíc u hybridního vozu Honda objevují lithium-iontové baterie. Prodej tohoto modelu v Evropě není plánován, neboť poptávku po hybridních vozech v tomto regionu zatím uspokojují modely Jazz Hybrid, CR-Z a Insight.

Vzhledem k důrazu na snižování spotřeby paliva bude většina nových modelů Civic vybavena technologií Honda Eco Assist™, která je již nabízena u hybridních modelů CR-Z, Jazz a Insight. Civic pro modelový rok 2012 je prvním vozem značky Honda v USA, u kterého je technologie Eco Assist použita ve vozidle poháněném pouze benzínovým motorem. Eco Assist je pouze jedním příkladem toho, jak může být nová Honda Civic přizpůsobena a nakonfigurována různými řidiči tak, aby odpovídala jejich individuálním preferencím.

Společnost Honda navíc v Severní Americe rozšiřuje prodej modelu Civic GX s pohonem na zemní plyn, který je jediným sériově vyráběným osobním automobilem s pohonem výhradně na CNG (Compressed Natural Gas – stlačený zemní plyn) montovaným v Americe. Lepší dostupnost modelu Civic GX pomáhá zpřístupnit tuto prakticky čistou technologii ještě širšímu okruhu zájemců a zároveň přispívá k diverzifikaci zdrojů paliv pro dopravní prostředky.

Bezpečnost
Také Civic pro modelový rok 2012 klade důraz na bezpečnost a očekává se, že uspěje jak v programu hodnocení nových vozidel (New Car Assessment Program - NCAP) federální vlády, tak v hodnoceních Pojišťovacího institutu pro bezpečnost silničního provozu (Insurance Institute for Highway Safety - IIHS). V roce 2001 patřil model Honda Civic Coupe mezi první dva osobní automobily, které v nárazových testech organizovaných federální vládou dosáhly nejvyššího hodnocení 5 hvězdiček za ochranu cestujících na předních i zadních sedadlech, a to jak při čelním nárazu, tak při nárazech z boku.

Všechny americké modely Civic pro rok 2012 jsou standardně vybaveny stabilizačním systémem Vehicle Stability Assist™ (VSA®). Kromě toho byla v deváté generaci modelu Civic opět použita nejmodernější technologie nárazové kompatibility karoserie Advanced Compatibility Engineering™ (ACE™) vyvinutá společností Honda, která optimalizuje rozptyl energie při čelním nárazu.


Ocenění a výroba
Současné osmé generace modelu Civic, který je v Severní Americe nejprodávanějším vozem značky Honda, se od konce roku 2005, kdy byl zahájen prodej vozů modelového roku 2006, prodalo více než 1,5 milionu kusů. V roce 2006 získal model Civic prestižní ocenění „Automobil roku“ magazínu Motor Trend a také ocenění Severoamerický automobil roku (North American Car of the Year).

Současná generace americké verze modelu Civic zůstává nadále pro mladší zákazníky významným vstupným bodem ke značce Honda. Každoročně tak Honda získá v průměru 90 tisíc nových zákazníků ve věku do 35 let. Více než 95 procent všech Civic-ů prodaných na americkém trhu v roce 2010 bylo vyrobeno v Severní Americe v továrnách ve městech Greensburg, stát Indiana nebo v kanadském městě Alliston, provincie Ontario.

 

Aleš Indra, PR
Honda Česká republika spol. s r.o.
Bucharova 14, Praha 5, 158 00

 

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu