Vyhledávání

SEAT v Ženevě 2009 představí nové modely León a Altea pro rok 2009

SEAT v Ženevě 2009  představí nové modely León a Altea pro rok 2009

ŽENEVSKÝ AUTOSALON 2009
SEAT představí nové modely León a Altea pro rok 2009

• Příď a záď nese charakteristické rysy nového designu
• Vyšší úroveň jízdního komfortu a bezpečnosti díky systému XDS
• Vznětové motory s technologií common rail
• Uvedení na český trh počátkem léta

Nové modely León a Altea pro rok 2009 představí SEAT na Ženevském autosalonu, který se koná od 5. do 15. března 2009. Řada nižší střední třídy španělské značky tak učiní významný krok ve svém evolučním vývoji, který se opticky projevuje novými charakteristickými rysy přední a zadní části karoserie. Úplnou modernizací prošla také paleta motorů, jež nyní zahrnuje vznětové jednotky s přímým vstřikováním common rail. Všechny tyto novinky doplňuje vynikající úroveň výbavy se zvláštním důrazem na komfortní a bezpečnostní prvky.

Uvedení nových modelů León a Altea na český trh je plánováno na počátek léta, ceny zatím nejsou stanoveny.

Vnější vzhled typů León a Altea modelového roku 2009 je stejně jako u čtvrté generace Ibizy a u nových vozů Exeo definován designérským konceptem „Arrow Design“ (tzv. „šípový design“). Přestože obě novinky viditelně navazují na linie předchozích modelů, jsou jejich nové stylistické prvky nepřehlédnutelné.

Z ladných a elegantnějších křivek nyní nápadně vystupuje nová maska chladiče s menším logem značky SEAT a výrazněji stylizovaným chromovaným rámečkem. Nový výraz dodávají oběma typům také větší čelní světlomety. K dalším modifikacím patří nově tvarovaná vnější zpětná zrcátka na předních dveřích a atraktivní kola. Lepší výhled z vozu zajišťuje větší zadní okno, které si vynutilo odpovídající úpravy designu zadního výklopného víka a zadních svítilen. V interiéru se změny dotkly přístrojové desky, středové konzoly, výplní dveří a materiálů. Výsledkem je moderně a ergonomicky řešený prostor pro cestující.

Maximální trakce se systémem XDS

Zahrnutí systému XDS do sériové výbavy modelu León přineslo výrazné zvýšení úrovně jízdního komfortu a bezpečnosti. Tento elektronický systém, který bude zpočátku k dispozici u sportovních verzí a v průběhu roku bude zaveden i do dalších modelů León, spolupracuje se stabilizačním systémem ESP a napodobuje funkci samosvorného diferenciálu, čímž zlepšuje chování vozidla v situacích, kdy dochází ke ztrátě přilnavosti některého z poháněných kol. Systém XDS reaguje tak, že protáčející se kolo přibrzdí.

Tato inovace Leónu je rozšířením známého konceptu „Agile Chassis“ (tzv. „agilní podvozek“). Řidič se tak může v každé situaci spolehnout na účinný přenos hnací síly motoru na vozovku.

Nové motory a příchod technologie common rail

Široký výběr motorů pro nové modely León, Altea a Altea XL zahrnuje až čtrnáct zážehových a vznětových jednotek. Všechny motory prošly výraznou modernizací se zvláštním důrazem na zlepšení výkonových charakteristik a snížení spotřeby paliva a emisí.

Na vrcholu řady zážehových motorů stojí výkonný čtyřválec 2.0 TSI (155 kW/211 k), významnou inovací u vznětových jednotek je zavedení technologie common rail pro motor 2.0 TDI (125 kW/170 k). Ještě výkonnější agregáty nabídnou vysoce sportovní modely Cupra.

Kromě toho dostaly všechny verze vybavené automatizovanou dvouspojkovou převodovkou DSG, která je nyní k dispozici v sedmistupňové verzi také pro motor 1.8 TSI/160 k, pádla na volantu pro manuální sekvenční řazení.

Větší výběr výbavy

S příchodem vozů SEAT León, Altea a Altea XL modelového roku 2009 byla jejich výbava dále zatraktivněna. Stupně výbav Reference, Style a Sport budou v průběhu roku rozšířeny o ještě sportovnější verzi FR a ultimativní Cupru.

Nové vozy SEAT León a Altea nabízejí kompletní sériovou výbavu, která zahrnuje kromě systému XDS (pro León) například novou klimatizaci, nová autorádia a od verze Style i přední mlhovky s integrovanou funkcí odbočovacích světel.

V rámci výbavy na přání je nyní k dispozici např. asistent rozjezdu do kopce, adaptivní bi-xenonové světlomety s natáčením do zatáček, parkovací senzory vpředu a vzadu a optický parkovací systém ve spojení s navigačním systémem.

Kromě toho, všechny verze přicházejí s novým čalouněním s možností objednat si i provedení v černé kůži nebo pro řadu León v odstínu cognac. Řada FR nabízí nově kombinaci černých textilních bočnic s červenou nebo stříbrnou Alcantarou na středových plochách.

V oblasti aktivní bezpečnosti jsou nové modely León a Altea pro rok 2009 vybaveny veškerými elektronickými podpůrnými prvky. Všechny varianty mají sériově protiblokovací systém ABS, protiprokluzový systém TCS, brzdového asistenta EBA a stabilizační systém ESP.

 

PR

 

Fotogalerie

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu